Affiliatemarknadsföring

Idéen bakom affiliatemarknadsföring är enkel och i grunden så handlar det om att använda en webmaster för att nå ut med en produkt eller tjänst. Du betalar webmastern för resultaten av tjänsten. Exempelvis så kan en arrangör av flygresor betala för varje bokning som sker från en reseguide.

Affilatemarknadsföring startade i början på 90-talet då företag, och även personer, som drev en webbplats insåg att det fanns en potential att tjäna pengar på den växande marknaden på Internet. Idag är det många som drar in stora intäkter från e-butiker och genom att sälja annonsplatser på nätet. Denna form av marknadsföring innebär att man enkelt kan samarbeta med tusentals webbplatser, utan att behöva lägga ner energi på administration. Ordet affiliate kommer från ett engelskt ord som innebär för ansluten eller anknuten.

Detta är en prestationsbaserad form av digital marknadsföring där en annonsör betalar en affilate för att skicka besökare och potentiella kunder till deras webbplats eller e-butik. Det finns flera olika sätt som ett företag eller privatpersoner kan marknadsföra sitt företag. De bästa sätten för gratis marknadsföring på nätet är exempelvis bloggar, sociala medier, webbplatser, jämförelsesajter, utskick via e-post och sökmotorer. Ett företag eller en privatperson kan använda fler olika kanaler för att marknadsföra sina produkter och tjänster.

Det finns flera olika nätverk som kopplar ihop olika annonsörer med potentiella publishers, exempelvis Tradedoubler, Adrecord, Double, och Zanox, Dessa nätverk tar betalt, dels startavgift och fasta avgifter men även en procent på det som betalas.

Sökordsoptimering och affiliates

Ofta kan det vara brister i den sökordsoptimering som säljare av produkter och tjänster gör, och affiliates är vanligtvis väldigt bra på att plocka ut bra sökord och sökordfraser. Så sökordsoptimering och affiliatemarknadsföring är två saker som nära hänger ihop.

Framgångsrika affilites är duktiga på sökordsoptimering och ibland kan detta även leda till problem. Affiliaten kan, genom att de fångar upp dem som letar efter just dina produkter och tjänster, konvertera besökare till kunder och på så sätt minska din marginal. Dessa kunder har ju redan bestämt sig för att handla av dig och de letar efter just dina produkter och tjänster.

Betalning för affiliatemarknadsföring

Olika modeller finns för hur man betalar för affiliatemarknadsföring, gemensamt för alla metoderna är att betalningen är på något sätt relaterad till prestationen. En affiliate kan få betalt per köp CPS, per lead CPL, per klick CPC, eller per visning av annonsen CPM –

Earnings per click EPC räknas ut för att man ska kunna jämföra hur mycket du tjänar per klick, men även för att kunna jämföra olika affilatemodeller.

Om en annonsör erbjuder 200 kronor i provision för varje försäljning av en viss produkt och det krävs i genomsnitt 100 klick för att en produkt ska säljas så blir EPC 2 kronor 200/100. Ersättningen blir således densamma som om annonsören erbjuder 2 kronor per klick.

Hur fungerar affilatemarknadsföring?

Affliatemarknadsföring är ett av de vanligaste sätten för en bloggare att tjäna pengar på sitt bloggande. Det vanligaste är att bloggaren eller publicisten får en procent av försäljningen när något säljs via dess site.

En annonskod i HTML-format klistras in på webbplatsen och varje specifik annons har en unik kod. När någon går in på annonsen genom att klicka på den så sparas en cookie eller kaka i datorn. Denna cookie håller reda på vilken annons besökaren klickat på och var den finns. Betalar annonsören per klick så betalas provisionen ut, om det däremot är betalning per försäljning så betalas ingen provision ut förrän ett köp av produkten eller en beställning av tjänsten har skett. En kod från e-butikens bekräftelsesida sparar via en kod att köpet har ägt rum. Värdet på köpt lagras i många fall också.

Comments are closed.