Marknadsföring på bloggar

Marknadsföring på bloggar har två syften, att företaget som köper det sponsrade inlägget vill öka trafiken till sin hemsida och att bloggaren tjänar pengar på att få ett inlägg sponsrat. Dessa länkade inlägg görs oftast av företag som specialiserat sig på att konstruera dessa länkbyggen för att kundens hemsida ska komma så högt upp som möjligt på söksidor som Google. Det görs genom att använda specifika sökord i länken.

Hur inläggen är uppbyggda

Inläggen är vanligtvis med en text på ungefär 300 ord, oftast med en bild och alltid med länkar. Alltifrån två till tre länkar. Länken till kundens hemsida finns så klart med och en länk till en pålitlig och neutral sida som Wikipedia eller Youtube. Det kan även förekomma länkar till tidigare inlägg på bloggen om det har förekommit. Att ha med olika länkar innebär att Google och andra sökmotorer gillar inlägget mer och det kommer därför högre upp i sökordningen.

Kostnad för ett inlägg

Kostnaden för sponsrade inlägg varierar och styrs av bland annat PageRank på bloggen och givetvis hur många läsare som bloggen har. Andra faktorer som spelar in är om det är en färdig text som levereras eller om bloggaren skriver inlägget. Beroende på dessa faktorer kan priset variera från cirka 500 kronor till flera tusen kronor.

Att företagen gör detta är givetvis för att nå ut till en viss målgrupp som man vill ska besöka hemsidan. Viktigt är dock att det är bra inlägg annars kan det få motsatt effekt. Om bloggaren skriver dem själv och de inte är bra kan det innebära en bestraffning från Google och bloggen hamnar långt ner i sökningar.

Faller under marknadsföringslagen

Enligt marknadsföringslagen måste det tydligt framgå att det är reklam oavsett om det publiceras på en blogg, Youtube eller Facebook. Hur det märks upp är olika men att det skrivs ut som ”annons” är ett sätt. Men det räcker inte utan det måste även var tydligt för kunden direkt att det är marknadsföring. Så snart läsaren börjar läsa ska det framgå att syftet är att sälja en vara eller tjänst. Det är alltså inte tillräckligt att längst ner nämna det.

Marknadsföringslagen är tuff när det gäller detta och det är helt förbjudet med så kallad smygreklam eller dold reklam och marknadsföring. Särskilt om det sker på en plats där det normalt sätt inte förekommer reklam, hit räknas bland annat bloggar, krönikor och filmer. När det gäller bloggar så är både företaget som köper inlägget och bloggaren som publicerar det gemensamt ansvariga för att alla regler följs.

Comments are closed.