Marknadsföring på sociala medier

Marknadsföring på sociala medier är en relativt ny företeelse. Idag har många företag börjat inse vikten av att synas i sociala medier som Twitter, Snapchat, Pinterest, Periscope och Facebook. Ett riktat och passande budskap till en nischad publik är mycket effektivare än att spendera pengar och tid på att göra massutskick och reklam till den breda massan. Många gånger så saknar dock företag kunskap om hur man utnyttjar sociala medier på bästa sätt och hur man skapar ett intressant och relevant innehåll.   Huvudsyftet med denna marknadsföring är att skapa en dialog och bygga upp en relation till kunder. För tillfället så finns det tre stora kanaler som du kan använda för marknadsföring på sociala medier nämligen Facebook, Twitter och LinkedIn. Andra kanaler som börjat utmana de tre stora är Google+ och Instagram.

Kommunikation med kunder

Det är ett vanligt misstag att se på sociala medier som en helt vanlig mediekanal som används för att sprida information, men grundtanken bakom kommunikation i sociala medier är att den är dubbelriktad. En tvåvägskommunikation där du behöver förbereda på att mäta och diskutera en rad olika typer av frågor. Alla frågor är inte lätta, eller ens bekväma och trevliga att svara på. Men det är väldigt viktigt att diskutera alla typer av frågor. Öppenhet och ärlighet när du besvara frågor kommer att ses som positivt och belönas. Majoriteten av användare av sociala medier klickar dock inte gärna på annonser och att enbart ha annonsklicken som referens innebär ofta att du trots allt inte har skapat så många affärstillfällen som du kanske först trodde. Med en strategiskt välplanerad kampanj så kan man dock öka sin omsättning flera gånger.

Åsikterna går isär om huruvida sociala medier är något som påverkar SEO, sökmotoroptimering. Men genom att använda sociala kanaler så ökar du ditt förtags räckvidd och det är viktigt att ha en stark och engagerad närvaro i de olika sociala medierna.

Facebook, Twitter, LinkedIn

Facebook erbjuder ett unikt sätt att marknadsföra dina tjänster och produkter. Här kan du bestämma kriterier så att du kan hitta en relevant målgrupp. På Facebook så fyller användare själva in sina profiler med information om bostadsort, intressen, och arbetsplats. Denna information kan användas för att skapa ett bra urval för din målgrupp. Marknadsföring på Facebook handlar med andra ord inte om räckvidden med en kampanj utan fokus är på att nå rätt publik.Twitter är ett utmärkt sätt för företag att föra en dialog med kunder, men även att hänga med i nyheter. Twitter innebär att man gör små korta uppdateringar på 140 tecken eller mindre. Dessa korta meddelanden skickas ut till alla som lyssnar och alla personer som har valt att följa dina tweets. Personen kan även retweet dina tweets, vilket innebär att information och erbjudanden snabbt kan spridas till en stor grupp med potentiella kunder.

Om du vill etablera dig som en expert inom en viss bransch så passar LinkedIn utmärkt. Här kan du bygga upp ett nätverk som är baserad på vad du sysslar med – ditt yrke. LinkedIn är en utmärkt kanal om du erbjuder tjänster.

Comments are closed.