SEO

Termen SEO översätts till sökmotoroptimering och kommer från engelskans Search Engine Optimization. SEO är en bransch som är relativt ny och som är under snabb utveckling. Till skillnad från annonser eller sponsrade länkar så handlar SEO om att arbeta med sökmotorernas organiska resultat.

Kraven på kvalitet ökar ständigt och sökmotorer som Google ställer ständigt högre krav på sökmotoroptimeraren. Tidigare så fokuserade man sig på att arbeta med meta-keywords. Idag så inkluderar man i arbetet nästan alla olika aspekter som en besökare upplever när de besöker en sida, från rubriksättning och synonymer till inlänkar och deras relevans.

Kombinera adwords och SEO

Idag är marknadsföring med hjälp av sökord den viktigaste kanalen för företag att sköta sin marknadsföring. En person som söker efter en viss produkt eller tjänst är ju redan intresserad och personen letar efter ett företag som de kontakta. I Sverige så görs dagligen runt 40 miljoner sökningar av personer som letar efter information, tjänster och varor. Runt 80 procent av besökare på en sajt kommer från en sökmotor.

Kostnaderna för adwords-annonsering har ökat och genom att kombinera sökmotoroptimering och adwords så påminner man dels besökaren om varumärket eller produkten i annonsen, och dessutom så får länken fler klick utöver de klick som adwords-annonsen får. Så det är en bra strategi att använda båda.

Analys, onpage och länkstrategi

SEO delas in i tre olika delar – analys, onpage och länkstrategi. De bästa och mest lönsamma söktermerna analyseras där man bland annat studerar hur relevanta söktermerna är för besökarna. När man studera on page så tittar man på saker som man förändrar på hemsidan, såsom sajtens hierarki, navigering, kvaliteten på texten och rubriken på sidorna. Länkarna till din sida är det som slutligen avgör hur bra sökordoptimeringen lyckas.

Det bästa verktyget som finns för att analysera sökord, och för att se hur många sökningar som görs på ett speciellt sökord eller en viss term, är Googles eget verktyg. Sökvolymen är en viktig faktor som man tittar på. Därefter så försöker man bedöma hur bra ett sökord är utifrån vad du tillhandahåller. Att titta på relevansen är lite mer komplext men rent allmänt kan man säga att ju närmare produkten eller tjänsten som ett sökord ligger desto bättre är det. Det sista stadiet i analysen är att studera konkurrensen. Om det är hög konkurrens så är det kanske inte alltid så bra att använda just de sökorden eller sökfraserna.

On page SEO är mer komplicerat eftersom här så tittar man på hur Google och andra sökmotorer förstår vad en sajt handlar om.

De viktigaste sökordsoptimering är länkarna. Målet är att få så många och så bra länkar som möjligt som pekar till din sajt. Kort beskrivet så handlar det om att få länkar från så relevanta och starka sidor som möjligt. Länkarna ska dessutom vara så naturliga som möjligt. Det är viktigt att ha så varierande länkar som möjligt. Länkarna ska inte ha samma länktext. Ett tips är att sprida ut länkarna på ett naturligt sätt så att inte alla länkar kommer på en gång.

Comments are closed.